Godgewijd leven


 De levensvorm van onze gemeenschap is monastiek-apostolisch (vita mixta). Deze levensvorm wordt beschreven in onze spirituele leefregel en de constituties die goedgekeurd zijn door de bisschop.
Het is een spirituele levensregel die de diverse aspecten van ons leven tot eenheid brengt: het gebed, het werk, de gastvrijheid, de stilte, de samenhorigheid en het alleen zijn, de soberheid, het apostolaat, enz …

De levensgeloften die de broeder/zuster aflegt bij de professie zijn de monastieke waarden van:
MONASTIEKE LEVENSWIJZE 
GEHOORZAAMHEID 
STABILITEIT

In ons leven maken wij gebruik van beproefde instrumenten uit het monastieke atelier van alle tijden: lectio divina, getijdengebed, meditatie, werken en leven met liefdevolle aandacht, het vieren van de sacramenten, studie en lectuur, het Jezusgebed, broederschap, geestelijke begeleiding, gastvrijheid, enz…

Iedere broeder/zuster voorziet ook in eigen levensonderhoud en heeft naast zijn/haar eigen monastiek leven een eigen ambacht, werk of apostolaat. Als uiterlijk teken van ons Godgewijd leven dragen we een blauw habijt en tijdens het gebed een witte kovel.

Broeder of zuster worden


 Het leven van een monnik/moniale is één wachten op God. In stilte en broederlijk leven tracht hij/zij zich te openen voor Gods vriendschap en liefde. In voortdurend gebed, in een gestaag luisteren naar Gods Woord en in dienende creatieve arbeid geeft hij/zij zich over aan Gods werking en leiding. Dit wachten en waken duurt een leven lang.
Er wordt geen bijzondere vooropleiding of diploma vereist voor wie monnik/moniale wenst te worden, evenmin een 'succesvol' verleden of 'voorbeeldig' christelijk leven.

Wie intreedt in onze gemeenschap, begint aan een weg met diverse etappes.
Na een periode van 'kom en zie' kan de kandidaat aanvaard worden als postulant.
Na een periode van intense kennismaking in het postulaat begint de weg van het noviciaat als inwijding in de spiritualiteit van de gemeenschap.Na deze intense vormingstijd kan de broeder/zuster en de gemeenschap besluiten dat de kandidaat geloften mag afleggen voor enkele jaren.

Na deze jaren kan de broeder/zuster en de gemeenschap besluiten dat de broeder/zuster geloften aflegt en professie doet voor het leven. Als je komt, kan je verblijf bij ons kort zijn of het kan voor de rest zijn van je leven.
Samen zullen we proberen om Gods wil te onderscheiden.

ECC 


Onze monastieke gemeenschap is Kerkjuridisch verbonden met ECC - Oecumenische Katholieke Communie (https://ecumenical-catholics.org) die ook in België met parochies vertegenwoordigd zijn.


Waar staat ECC (een autocephale katholieke Kerk, onafhankelijk van de Rooms Katholieke Kerk) voor?

Christus
Wij belijden het geloof van de oude christelijke kerk dat de persoon van Jezus van Nazareth de Messias is, de Christus, de hoop van Israël die aan ons is geopenbaard als de Zoon van God die door zijn leven, dood en opstanding redding brengt aan de hele wereld.

Kerk
Wij belijden dat de Kerk van Jezus Christus allen belichaamt die Jezus volgen en verenigd zijn in een onverbrekelijke eenheid met Christus en met elkaar door het doopsel, het volk van God te worden. 
Dit Lichaam van Christus is één, heilig, katholiek en apostolisch en is belast met de voortzetting van het reddingswerk van Christus in de wereld door de verkondiging van het evangelie en de viering van de heilige mysteriën die de sacramenten worden genoemd.

Bijbel
Wij belijden de Heilige Schrift die ons is overgeleverd door de apostolische traditie en die gemeenschappelijk wordt gehouden met de historische katholieke kerk. Deze Heilige Geschriften zijn echt geïnspireerd door de menselijke ontmoeting met het Goddelijke in de geschiedenis en zijn zowel betrouwbaar als gezaghebbend op het gebied van geloof en praktijk.

Sacramenten
Wij belijden dat de Kerk in haar aard sacramenteel is. Daarom wordt het werk van de Kerk in wezen opgevat als een sacramentele bediening. De sacramenten zijn genaderijke momenten van ontmoeting met het Goddelijke. Door onze deelname aan de viering van deze goddelijke mysteriën worden we vernieuwd door de reddende aanwezigheid van de opgestane Christus.

Geloofsovertuiging
Wij belijden de geloofsbelijdenis van Nicea als de fundamentele belijdenis van het katholieke geloof, zoals deze oorspronkelijk werd afgekondigd door de oecumenische concilies van Nicea in 325 en Constantinopel in 381. Wij beseffen dat deze belijdenis verdere ontwikkeling van ons theologisch begrip en onze uitdrukking niet uitsluit.

Verklaring van Utrecht
Wij belijden dat de Verklaring van Utrecht (24 september 1889) in overeenstemming is met de oude traditie van de katholieke kerk in haar verwerping van zowel de universele pauselijke jurisdictie als de onfeilbaarheid van het pauselijke ambt.

Katholieke cultuur
Wij belijden dat elke gedoopte een gelijkwaardig lid is van de katholieke kerk en dat deze gelijkheid in de ECC duidelijk moet zijn in synodaal en plaatselijk bestuur en ambt; dat alle gedoopten, ongeacht genderidentiteit, burgerlijke staat of seksuele geaardheid en relatie, welkom zijn om de Sacramenten te vieren; dat het ambtelijk priesterschap in de ECC openstaat voor alle gedoopten, ongeacht genderidentiteit, seksuele geaardheid en relatie, of burgerlijke staat; en dat de ECC bij de morele en ethische besluitvorming het primaat van het geweten van een individu ondersteunt.

Oecumenische relaties
ECC is één van de 38 lidkerken van de Nationale Raad van Kerken en onze presiderende bisschop is lid van de raad van bestuur.
ECC is momenteel gericht op, en bezig met het ontwikkelen van relaties met een aantal NCC-leden, waaronder onder andere de Episcopale Kerk, die in volledige gemeenschap staat met de Oud-Katholieke Kerken van de Unie van Utrecht, en de Evangelisch-Lutherse Kerk in Amerika, die in volledige gemeenschap staat met de Episcopale Kerk.
ECC is ook lid van de Church World Service. CWS is een zusterorganisatie van de NCC en biedt duurzame zelfhulp, ontwikkeling, hulp bij rampen en hulp aan vluchtelingen over de hele wereld. 


                      
Share by: